1967-08 IS - STUDIOTYÖSKENTELY
STUDIOTYÖSKENTELYNI (1960-2000 -LUVUILLA)
- Gramex-listojen mukaan. Mutta mukana on joitakin päivämääriä, mitkä on ollut mahdollista tarkistaa omista kalentereistani. Kattavaa vertailua ei ole ollut mahdollista tehdä, enkä usko viitsiväni sitä tehdä myöhemminkään.
- Seuraava lista on täydennetty 14.7. - 11.8.2012 välisellä ajalla. Muistelo on subjektiivinen ja kertoo vain niistä soittajista joita tapasin useimmin. Soittajat pysyivät suht. koht. samoina aina Kajaaniin lähtööni saakka 1974, jolloin yleiset studiotyöt soittajana osaltani lähes loppuivat.
- Vuonna 1953 äitini vei minut Keiteleen kirkonkylän majataloon, jossa Tapio Rautavaara kirjoitti muistovihkooni lauseen "Ain laulain työtäs tee". Mukana kiertueella oli kaksi hanuristia: Toivo Sahlström ja Olavi Ritala. Minulla on tuo muistovihkosivu vielä tallella. Tapasin Rautavaaran vielä joskus Finnvoxin käytävillä 60-70 -lukujen vaihteessa (Ks. "Rautavaara" 1971-73).
Yhteenvetona 1970-luvun vaihteesta:
Laulajana radiokuorossa (1966 syksystä) tein tietysti laulunauhoituskeikkoja pikku kuorokokoonpanoissa ainakin Ilkka Kuusiston johdolla. Harald Andersenin alaisuudessa radiokuoro lauloi ainakin -68 Pendereckin Luukas-Passion.
- Muistaakseni eräs ensimmäisiä studiosessioitani oli 60-luvun loppupuolen silloinen
MTV, johon Harry Bergström oli tilannut minut [kuultuaan minusta tätini mieheltä, joka käytti Bergströmiä pianistina - muistaakseni Adlonissa.] ja jossa tutustuin mm. Matti Bergströmiin, joka sittemmin tilasi minut usein studioihin.
- Markku Johanssonin sessioissa soitin paljon vähemmän kuin Nacke Johanssonin johdolla. Markku edusti jo nuorempaa polvea.
- Heikki Laurilan sessioissa en tietenkään ollut (paitsi yksi sessio on kirjattu: Heikki Laurila ("If I thought..." siis ilman vuosilukua - englanninkielisiä kappalenimiä - ehkä Laurilan Hetta on tarvinnut toisen kitaristin mukaan jostain syystä).
- Rauno Lehtinen käytti minua aika usein. (Puhumme siis iskelmämusiikin studioistunnoista). Raimo Henrikssonista voin kai sanoa suunnilleen samaa.
- Topi Kärki ei enää itse yleensä ollut johtamassa omien sävellystensä sessioita, vaan ne olivat jonkun muun sovittaja-pianistin hoteissa. Kerran hän kysäisi, olisinko kiinnostunut sovittamisesta (ikään kuin "päätoimena").
- Esko Linnavalli käytti minua jossain määrin,
samaten Jaakko Salo ja Pentti Lasanen - luultavasti silloin kun Heikki Laurila ei ollut saatavilla.
- Aarno Raninen käytti minua muistaakseni vai kerran pari, vaikka tietenkin tunsimme toisemme.
- Kaj Chydenius on jo tämän alueen rajamailla. Hän käytti minua paljon radionauhoituksissa, TV:ssä ja levyillä.
- Samoin Kalle Kaartinen (Cinevox) mainosmusiikin alueella.
- Paroni Paakkunaisen iskelmäsessioissa olin tietysti sangen usein.
- Joskus kapellimestarina oli sittemmin kuvioista häipynyt Reino Bäckman.
- George da Godzinsky oli jo poissa levytyskuvioista, koska teki jo suurempien orkestereiden musiikkia TV:lle. Tapasin hänet hänen sessioissaan muutaman kerran.
- Ehkä olin vielä jossain Erkki Melakosken sessiossakin - hänhän oli jo siirtynyt radion palvelukseen.
- Sovittajista Tapio Lipponen toimi enimmäkseen radion puolella ja sittemmin poliittisen laulun ympyröissä.
- Jaakko Borg työskenteli jo vanhemman materiaalin kanssa. Olin hänen sessiossaan muistaakseni vain pari kertaa.
- Arthur Fuhrman ei muistaakseni tilannut minua kertaakaan omiin juttuihinsa. Välimme viilenivät entisestään Popmuusikoiden irtauduttua Muusikkojen liitosta SAK:hon. Sittemmin 90-luvulla Elviksen ja Teoston kokouksissa juttelimme jo kovastikin.
Kitaristeja oli 1970-luvun vaihteessa studioissa rajattu määrä: Eniten varmasti Heikki Laurila. Jos hän on sovittajana jossain, niin on samalla melko varmasti myös kitaristina. Muita olivat lisäkseni Taisto Wesslin ja Raimo Sarkio - so. joka paikan all around -kitaristeja.
Harry Hasselberg oli jo Yleisradion leivissä äänittäjänä ja Juhani Vilkki sitoutui opiskeluun, vaikka kävikin vielä 1966 E-klubilla omalla nimellään. Hasse Walli, Eero Lupari, Nono Söderberg ja Antero Jakoila edustavat jo nuorempaa polvea. Jotkut heistä opiskelivat jo nuotit riittävästi pärjätäkseen studio-olosuhteissa. Jukka Tolonen ei kai oikein koskaan kiinnostunut yleisstudiomuusikon urasta niin kuin Häkä Virtanen bassossa.
[Muita 1971: Kalle Lae, Kyösti Pellinen, Seppo Keurulainen, Hannu Salakka, Sakari Lehtinen ja Kaj Westerlund. Herbert Katz oli jo poistunut kuvioista, mutta H. Bergströmin muistan käyttäneen samoihin aikoihin itseni kanssa vielä Ingmar Englundia. Ivan Putilinin tapasin vain pari kertaa käydessäni hänen luonaan kitaratunneilla. Pentti Tiensuun kanssa en ollut yhteisillä studiokeikoilla, vaikka juuri hän oli suositellut minua studiosessioihin Muusikkojen liiton edustajana. Olinhan kerran pari tuuraajana myös Annikki Tähden lavakeikoilla.] Milloin Jukka Hauru (g) ilmestyi? Hän ei ollut studioissa.
Mandoliini oli harvinaisempi soitin. Muistan kolme nimeä: Pauli Granfelt, joka istui yleensä viulupultin "ykkösenä", Rauno Lehtinen oli toinen ja Heikki Laurila muistaakseni kolmas, jonka näin sellaisessa työssä. Mutta en esim. muista, kuka soitti maniskaa Carolan "Pojat on poikia" -levyllä.
Minulla itselläni on mainintoja 2-3-maniskakeikasta. Kalenteristani löytyy myös Untamo Korhosen nimi mandoliinin taitajana.
Basistit yleensä hoitelivat studiomiehitysten valinnan, jos kapellimestari ei sitä tehnyt. Tärkeimpiä näistä olivat Matti Bergström ja Erkki Seppä. Hieman nuorempaa polvea edusti jo Pertti Metsäketo. Mm. DDT:n Pentti Mutikaisen isoa bassoa ei tässä yhteydessä pidä unohtaa. Ilkka Willman (ja Tapani Tamminen) oli myös joskus mukana kuten muistaakseni Kikke Bergholm. Pentti Tiensuu oli jo jäänyt pois.
Heikki Virtanen tuli kehään ensin Soulsetin, sitten Tasavallan Presidentin myötä. Pekka Sarmanto oli mukana ennen kaikkea jazzpitoisissa virityksissä kuten veljensä levyillä. Mutta Karelia-yhtyeen jälkeen häntä kai kyseltiin enenevässä määrin myös tavallisiin sessioihin. UMO nielaisi hänet lopulta 1970-luvun lopulla. Teppo Hauta-aho oli kiinni oopperaorkesterissa, joten hän ennätti vain jazzkeikoille. Muistan hämärästi soittaneeni Jorma Kaleniuksen kanssa. Muuta en hänestä muista - niin kuin hänkään ei muista Kuoppamäen Candyä Wikipedian mukaan. Pekka Pohjola oli alkamassa uraansa omilla jutuillaan. Make Lievonen oli ehkä liian proge näihin iskelmäympyröihin. Minä olin jo ennättänyt poistua Kajaaniin, joten en oikein nähnyt studiomuusikon ammattikunnan katoamista läheltä.
[Muita 1971: Vaari (taisi jo vaikuttaa Jyväskylässä), Pekka Laitinen [Soulsetin urkuri > basisti], Jussi Reponen, Måsse Grundström ja tietysti Jussi Raittinen. Kari Hynninen oli vain jazzkuvioissa jo 60-luvun puolivälissä samoin kuin nuori tuleva basisti Antti Hytti.]
Rumpaleita olivat Ilpo Kallio, Matti Koskiala, Matti Oiling, Nappi Ikonen ja Esko Rosnell. Martti "Edward" Vesalaa ei näkynyt iskelmäsessioissa. Christian Schwindt oli studioissa silloin tällöin. Mutta hänkin oli jo 60-luvun lopulla suunnittelemassa Love Records -koukkuja Donnerin kanssa. Erkki Valasteen muistan hämärästi joiltakin varhaisimmilta sessioilta 66-67. Rune Leskinen häipyi jazzympyröistä Lappiin 70-luvun alussa, koska Reino Laine sai yhä enemmän studiokeikkoja myös iskelmä- ja poliittisen laulun rintamalla. Tomi Parkkonen meni tilapäisesti Australiaan. Anneli Sarin kumppani Ari Valtonen meni poliittisen laululiikkeen riveihin. Joskus studiossa vilahti myös Ande Päiväläisen rumpusetti.
[Muita 1971: Remu Aaltonen oli keikkapuolella. Mikko Kuoppamäki teki julisteita. Ken McLeod touhusi Paronin kanssa. Ande Päiväläinen oli joskus studioissa. Anssi Pethmania näkyi vain veljensä live-keikoilla.]
Trumpetti-parina olivat usein "Santtu" ja "Tane" (isokokoinen Tauno Virtanen), joiden oikeita nimiä en enää muista. He olivat käytetty parivaljakko jälki-äänityksissä. Jazzjutuissa oli aina mukana Kaj Backlund - myöhemmin Oulunkylän opiston teoreetikko - harvemmin Lill-Jörgen Petersen. Myöhemmin mukana oli myös Heikki Koskinen. Alkuvaiheessa mukana tietysti oli (Lill-)Jörgen Petersen. Otto Donner suunnitteli jo varmaan Love Recordsia ja oli kiinni Radiossa. Kalevi Virtanen oli joskus mukana. Markku Johansson vakiinnutti pian asemansa sovittaja-kapellimestarina, joten hänen käyttönsä muusikkona väheni pian.
[Kalenterista löytyy myös nimet Olli Rajasalo tp, Erkki Koskimo (?), Juhani Hartikainen (?). Ossi Runnehan oli siirtynyt jo MTV:n leipiin.]
Pasunisteista on mielessä nimet Jussi Aalto (konkari näissä hommissa). Hänen parinsa nimeä en muista, vaikka ulkonäkö on mielessä - isokokoinen leveäleukainen mies, Jussia hieman nuorempi. Raimo "Pelle" (?) Näätänen sai pian myös jalansijaa sessioissa. Mircea Stania ei paljon näkynyt muualla kuin jazzkuvioissa.
Fonisteista paikalla näkyi usein Esa Pethman (ts., fl) ja Unto Haapa-aho (cl, bs.). Eniten mukana kai kuitenkin jo oli Juhani Aaltonen (fl, ten.sax). Pekka Pöyryä käyttivät ne jotka olivat jazzorientoituneita. Paroni Paakkunainen tuli vahvasti mukaan myös sovittajana (Kirka, Soulset, Karelia jne.), mutta oli mukana myös kaikessa kokeellisessa. Erik Danholm ei kai välittänyt iskelmämaailmasta (oli kyllä mm. Berliini järjestyksen kourissa -produktiossa 1970-71). Hän oli vain Love Recordsin hommissa. Paavo Honkanen oli myös paljon käytetty soittaja saksofonissa. Seppo Rannikon ts [- kuten Stanley Lindroosinkin ts -] kanssa taisin osua samaan sessioon vain kerran pari. Hänhän edusti jo vanhempaa polvea. Olin kyllä hänen kanssaan tuomaristossa myöhemmin Lahden nuorison taide-tapahtumassa. Eero Koivistoinen oli keskittynyt jazziin ja progeen, joten häntä ei nähty muissa ympyröissä. Pentti Lahti oli samoin keskittynyt jazzkuvioihin.
[Muita: Antero Helander as, Julius Heikkilä oboe]
Jousistot olivat yleensä Helsingin kaupunginorkesterin tai ehkä Radion sinfonia-orkesterin soittajia (Jussi Pesosen tai Jorma Rahkosen kasaamia miehityksiä varsin usein). Esa Kamu nähtiin myös usein viulussa studiokoonpanoissa. Oopperaorkesterista en muista. Mutta Pauli Granfeldt oli lähes jokaisessa sessiossa, missä tarvittiin monipuolista viulistia - varsinkin varustettuna mandoliinin soittotaidolla. Heikki Rautasalon sellon muistan myös noilta ajoilta. Jari Lappalainen tuli kuvioihin 70-luvun alussa vakioviulistina silloin kun tarvittiin vain yhtä jousta.
Puhaltajat olivat usein eri aikoihin sessioissa, samoin viulistit, joten en muista paljon heistä.
Pianistit olivat yleensä myös sovittajia ja orkesterinjohtajia. Tällaisia instrumentalisteja olivat ainakin Raimo Roiha, Rauno Lehtinen, Esko Linnavalli, Nacke Johansson, Aarno Raninen, Eino Virtanen (tp) ja Heikki Laurila (g) - muutamia mainitakseni.
Heikki Sarmannolla oli aivan omat kuviot ja Eero Ojanen samaistui myöhemmin Love Recordsin poliittisen laulun tuotantoon. Olli Heikkilällä ja Esa Helasvuolla oli omat ympyränsä, joten tapasin heitä harvoin studio-olosuhteissa. Iskelmäsessioissa heitä ei aluksi näkynyt, niin kuin ei Veikko Hakkaraistakaan. Hillel Tokazier tuli kuvioihin Jussi Raittisen kautta. Olli Ahvenlahti suuntautui jo varhain MTV:n leipiin, joten hänen levytyksensä jäivät vähemmistöön. Esa Katajavuori toimi jossain määrin sekä soittajana että sovittajana, mikäli oikein muistan.
[Muita: Kari Komppa, Tampere, Heikki Hiekkala, Martti Lappalainen, Pekka Airaksinen, Vladimir Shafranov Mike Koskisen LP:llä Sunwebs jne.]
Hanuristeista tulevat mieleen lähinnä Aaro Kurkela, mutta myös Pedro Hietanen ja vanhemmasta polvesta Raimo Roiha, joka tunnettiin jo 50-60-luvuilla etupäässä pianistina. Kalevi Nyqvist oli vanhemman sukupolven käyttämä artisti.
Monet sovittajat käyttivät myös usein pieniä 'enkelikuoroja' taustalauluna (Irina Milan, Kalle Fält jne.).
Muistini voi olla valikoiva, joten en takaa listan täydellisyyttä. Jazz- tai rockmusiikkipitoisia sessiomiehityksiä en tässä yhteydessä muistele.
Äänittäjiä en muista. Niitä olivat ainakin Hafi (YLE), Reiska Isoaho ('Pikku-Reiska'), Kari Tamminen (YLE, vieruskaverini Radiokuorossa), Erkki Hyvönen (Finnvox), Ronnie Kranck (Finnvox, jossa oli useita hyviä äänittäjiä, Scandiassa/Alpissa Jouko Ahera). Radiosta 70-luvulta ovat jo nimet Kari Hakala sekä Kalevi Immonen. Eräs äänittäjä - Paul Jyrälä (†) - meni jenkkeihin ja loi uran filmiäänen tekijänä. Lahdessa toimi Pekka Nurmikallio Mikrovoxissa.
Gramex-listojeni artistit (joita Gramex-luettelon mukaan olen säestänyt levyillä): Yht. noin 124 artistia
Aaron (?) (Wakadi wakadu / Huomenta aamu)
Ossi Ahlapuro 1972 Mikä mieltäs painaa (Azurro -levy)
Ohi onnesta kuljin (?)
Aikamiehet 1969 (-1971) (Anjusha / Kuule mua rakkahin)
Anki (?) Kun sinut kohtasin (TOP LP 519) > Cumulus
Aquarius Monja (?)
Markku Aro 1971-1972-1973
(mm. Viimeiset lehdet 1972, Oo mikä nainen 1972)
> Jestas sentään 1973
Pillit pussiin (?), Aina näin 1971
> M. Aro & P. Kaunisto:
Ei vuottakaan / Sitten kun mä pääsen siviiliin (SD 5791)
Eero Aven 1973 (Polttava rakkaus / Rakkaus on surullinen juttu)
1974: Sua kaipaan mua kaipaamaan, Se jokin sinulla on
George Babitzin (?) Yli taivaan yli maan, Hei pieni mies, Sävelmies,
Vaari vain tanssii
Sammy (Babitzin) 1969-1970-1972-1973 (Pois tärkeys 1969)
> Kirka ja Sammy (!) 1997 'Daa da daa da' (Sammy:) 1973
Kukat kauniit aamun sulle toi 1970 (Ks. E. Grön 1974!!!),
Paina puuta 1972, Paljon muuttuu 1970
Mauno Blomqvist (1970) (Berliini järjestyksen kourissa -LP)
Laulu Spartakuksesta 1970, Ei tästä edemmäksi 1970,
Laulu ihanteellisuudesta 2,
- muita esiintyjiä: mm. Ismo Kallio:
Lehmukset kukkivat Berliinissä, Laulu paksusta Bertasta
Kuoro: Laulu saksan neekereistä, Laulu perunasta, Laulu nälästä,
Saksan kansa, Betlehemin kedolla, Yhteiskunta vaatii järjestyksen
A. Haahdenmaa ym: Laulu Ludendorfin lutkista,
Laulu pantterinloikasta; Veikko Honkanen: Laulu apinasta
Rolf Labbart ym: Laulu ihanteellisuudesta;
Carola 1970-1971-1972 (&M. Suominen: "Mikä tilanne" 1972)
(mm. Herrojen kanssa pellonlaidassa 1971, Vuoriston kellot 1971)
Mustasukkainen 1971 / Pojat on poikia 1971,
Olet ensimmäinen 1970
Kaj Chydenius > Kaisa Korhonen, Lars-Erik Berenett ym. 1971
Cumulus 1970 Puuvillapellot / Varjot yllä sillan (~ Hector ja Anki)
(IS:n sovitus A-puolella)
Dave (?) (Flirtaten / Minä ja Bobby McGee, Turha toivo, Kehääni jään)
Delta Rhythm Boys 1971 (The impossible dream 1971, Out your hand in the hand 1971, Love story 1971, By request (?)
Eddy (?) 1972 (Poppa Joe)
Tuulikki Eloranta (ja ork.) 1973 (Kun juhla päättyy / Luonnonlahjat)
Matti Esko 1972 (Rakkauden tuo kesä toi),
Maailma on meidän huomenna 1972
Festival workshop (?) (M.M. / Made up story
Finntrio 1969 Ei tämän pojan haudalla ruusut 1969, Rantaa riittää 1969
Motellin hämärässä, Kuningas hän on (?), Tonttu 1969
Kruunu Marjaanan polska, Olutmarssi, Kehtolaulu
Frederik 1970-1971-1972
> Tulin näin ja voitin 1972 / Kerran vain se riipaisee 1972
> Aikaa vielä on 1971, Jos jotain yrittää (1970),
Kostaja 1971, Taivaan värit 1971
Fredi 1970-1971-1972 Sun kanssas kohtaan huomisen 1970
Rakkaustarina 1971, Maalaismaisema 1972,
Sympatiaa 1970, Ra ta ta 1971
Jaakko Gauriloff 1991 Tanja, Mooccas nij'dd, Päi'jj määi'nest säämas,
Möözz lijnää'tt, Äldd, Äkk val'ss, Oh'to jootti, Lääu'lam ty'nne,
Vuä'mm söddäm päikk, Ä'brr, Kuä'ckkem, Maarnacc, Tan'ss mä'tkk
Irwin Goodman 1969-1970-1971-1972-1974 (uusintapainoksineen)
(IS:n Gramex-tietojen mukaan yht. 22 + 1 kpl.)
Mieletön maailma 1969,
Karhutaan 9.6.1969 ("Harvinaiset")
St Pauli ja Reeperbahn 13.8.1970,
Elon myrskyissä 1970 (milloin julkaistu?)
Lievestuoreen Liisa 10.5.1971,
Kööpenhaminassa vain 1971,
Ei Gramex-tiedoissani: -julkaistu 10.1971:
6034022 Irwin Goodman, orkesteri (Kaj Backlund, Matti Bergström, Sointu Huuskonen, Seppo Keurulainen, Reino Laine, Kalevi Nyqvist, Kaj-Matti Oiling, Seppo Peltola, Ilpo Saastamoinen (Myös Taisto Wesslinin nimi toisena kitaristina?) mainittu levyllä SFLP 9518 "Poing, poing, poing" (ja C-kasetti FDE 094), Tauno Virtanen), joht. Markku Johansson:
A-puoli (?): Poing poing poing (100) 30.8.1971
(säv. Irwin Goodman (=Antti Hammarberg)
- san. Emil von Retee (=Veikko Salmi)
- sov. Markku Johansson) 3:12
Alkusanat: ”Po-po-po poing poing…/ Et tiedä mitä aikaan sait…”
ISRC-tunnus: FIFMF7100010
B-puoli? (On Gramex-tiedoissani) Kadun kasvatti 1.10.1971
Jäi sentään valokuva 11.11.1971
Minä pidän susta sinä pidät musta 11.11.1971,
Meidän lavstoori 11.11.1971,
(IS: Mainittu myös nimi Arno Söderberg, mikä tarkoittanee, että "Nono" on ollut toisena kitaristina sessiossa - tai sitten päälleäänityksessä.)
Tää on maallista vain 1.10. (?) 1971,
Meikäläinen ja kupla 1974 ("Harvinaiset")
Vielä yhdet 31.8.1972, Las Palmas 31.8.1972,
Kohta taas on joulu 31.5.1972 (SFLP 9530),
Tonttujen vapaailta 1.11.1972,
Pikkutonttu maitoparta 5.5.1972
Kun joulupukki vatsahaavan sai 8.11.1972,
(Vaikka em. kappaleen luettelotiedoissa on merkitty kitaristeiksi Heikki Laurila ja Taisto Wesslin, on kyseisestä kappaleesta maininta myös minun Gramex-tiedoissani: Levykoodit: 0630 14795, S/U Rooli: 01/09 M01 sekä SFLP 9530, 02/03 M01. Sen sijaan kappaletta "Vahdinvaihto Korvatunturilla" ei löydy Gramex-tiedoistani, kuten levytieto-listakin osoittaa.)
Oli simmarit, sammarit kummarit ja pipo 3.11.1972;
Hi li li loo hi li li luu 1972,
Laulajan testamentti 3.11.1972,
Anteeksi väärä numero (1972),
Irwinin Maine kasvaa vain 1972 löytyy minun Gramex-tiedoistani, vaikka sitä ei ole mainittu levytietolistassa. Syynä mahdollisiin erilaisuuksiin on ehkä siinä, että esim. Irwinin taustoissa käytettiin usein kahta kitaristia. Jos levynteko jakautui usealle päivälle, saattoi joku kitaristi vaihtua kesken kaiken, ja sotku on silloin valmis, vaikka jonkun tehtävänä oli pitää kirjaa soittajista päälleäänityksineen - myös palkkionmaksuja varten.
Eino Grön 1970-1974 Kukat kauniit aamun sulle tois 1974,
(< Ks. Sammy (Babitzin) 1970!!!)
Kohtalon kukka, Orjanruusu
Gugi ja Candy Sano minkä vuoksi 1970, Kiitos siitä (siis?) rakkain 1970
Gugi ja Pia (?) (Et mennä saa)
Gulliver (?) (Peikko mustasukkaisuuden)
Kristiina Halkola 1971
> 1970 (Berliini järjestyksen kourissa? > Blomqvist?)
(Kansalaisia: mm. Laulu siirtotyöläisestä 1971,
Laulu Ojalan Hilmasta 1971,
Ilkka Hannulan sävellyksiä: Solid 1976 (LRLP 205)
3.6.76 Finnvox (Hki) 9-16 levytaustat; (Ilkka Hannula - Solid - Love Records)
(soittajana levyllä - LP ilmestyi 1977?)
Kristiina Hautala Kop kop ken lie 1970, Vain hän 1970
Matti Heinivaho 1969 (Muukalainen / Voit ajaa)
Tapio Heinonen (?) (Nikkarin Kerttu)
Kari Hillo "Minä muistan mennyttä aikaa" 1972,
Vihreä ruoho 1972, Kesäyö 1972
Marjatta Holopainen (& Tyttökvartetti) 1967
Kesäyö, Aisakellot, Kun kävelin kesäillalla jne.)
Seppo Hovi (Vain leikkiä saan?)
Kai Hyttinen 1972-1973 (mm. Neiti Saima Sund, Dirlandia 1972)
> Nuo päivät taakse jäivät, Vie vain 1973
Kari Häme 1970 > Cara mia 1970, Kerrasta poikki vaan 1970
Markku Härkönen (?) (Onnea jokaiselle)
Markku Into 1973 (Menevä mies / Supertähden valitus)
Birgit Jaakola 1971 (Härmän polkka)
Jaana ja Tiina (1971) (mm. Petteri Punakuono, Näinpäs minä kun joulup.)
Nisse polkka
JKKY:n yhtye 1961 (The lady is a tramp)
Markku Johansson 1970 (Sympatiaa / Sun kanssas kohtaan huomisen)
Johnny 1972 (mm. Ihanaa elämää, Ai jai jai, Amarillo 1972)
Kun reiska lyö (?)
Las Palmas, Hi li li loo hi li li luu (Ks. Irwin Goodman)
Jouko ja Kosti 1969-1970-1971-1972
> Menee mikä menee 1969, Salapoliisin tytär 1969 (NH 59516)
Kun hän on mennyt pois 1970, Mun täytyy kestää 1970,
Schwaba daba ding ding 1971 > Daragaja maja 1972,
Tapani Kansa 1971-1973
(Maailma tarvitsee rakkautta 1971/ Rakkaus kukkii)
Karelia 1971-1972 (Suomi Pop I)
Peltoniemen Hintriikin surumarssi 1971
Valssi Pirkkalasta/Kiperä polkka Savosta,
Kaksi joikua: Lulli juttanasa,
Hauranmaan polska, Pässi Polska ja polkka Haapav (?),
Kerimäki beat, Kaksi joikua Karasjoelta ja ko (?),
Luomalan masurkka/Kaustisen polkka, Väinämöisen veljenpoika, runosävelmä Padasjoelta, Poppolska, Joikuja (Utsjoki-Inari) 1971
Suomi Pop 2 1971 ? SPEL 301:
Engelska, Lollo lollo,
Keskipohjalainen polkka, Vanha kulta, Surumarssi Optatus,
Häämarssi, Åland medley, Korpin marssi, Pitkä polska,
Joiku blues, Markus Joonaan valssi, Väinämöisen soitto, jne.
Joikujuttu, Tuohi soi, Uusi hymni vapaudelle,
Kahdella sarvella
Leena Karila 1973 (Mä jään sua kutsutaan / Silloin huilu soi)
Markku Karjalainen 1974 > Lauantaina kaikki tanssii 1974
Esa Katajavuori (?) (Taas kun tuulee (Ks. K-Helena!),
Lauantaina kaikki tanssii)
Katri Helena 1971-1972 (Taas kun tuulee 1972) > Kaipuu 1971,
> Kesäyö 1970, Minä muistan mennyttä aikaa 1970, Kyyhkyset 1972, Jaakosta mä miehen saan
> On onni siinä, Maa muuttukoon 1970, Vihreä ruoho
Kai laulaa saan 1971, Kuudenikäinen 1971, Rakkaus luotamme, Aurinkoon tuuleen, Kun paljon saa myös paljon...
Sunnuntaina me autoillaan, Siipirikko, Aika jo on
Pasi Kaunisto 1969-1970-1971-1972
(Nelostie 1971 / Yksinäiset askeleet 1971)
> Kaukainen laulu 1972
> Ks. M. Aro & P. Kaunisto (Ei vuottakaan / Sitten kun mä...)
> Mua älä hylkää 1969, Iltatähti 1970, Maa muuttukoon 1970
Iris Keinänen 1972 (Näen jälleen kesän)
Sirkka Keiski 1969 (mm. Ei vieläkään, Mä heräsin 1969)
Kid 1971 mm. En usko huomiseen 1971, Kuka puolestani itkee 1971
Kun toisin on 1971
Viktor Klimenko 1969 (Annoin kaiken)
Eero Koivistoinen 1973: Hot C, Seven up, Sex down, Suite 19,
Bells, Wahoo
Paula Koivuniemi 1971 (Yksinäinen lintu / Ystävä vain)
Kaisa Korhonen & Kaj Chydenius ym. 1971 (ruots.)
Mike Koskinen 1975 Slow 1975, Water 1975
Raija Koukkari (?) (Eikös niin) (SD 5784)
Jukka Kuoppamäki 1969-1970-1971-1972-1974 (& JK + Candy)
Kiskot vievät etelään 1969, Voi kaikki alkaa uudestaan 1969
Yli pahan päivän (?), Tyttö pieni 1970, Harmaat miehet 1970,
Oi rakkahin 1970, Ei kauniimpaa 1970,
Tuttu on tie (&C) 1970, Vain elämää 1970,
Junaan jos oisin noussut, Marraskuun aamu 1970
En toisten sua mä katsovan soi... 1970,
Ei milloinkaan 1969 / Minne matkani vie (PAR 994)
Mä sinun luokses saavun (1970), Kortti tuo kortti vie 1970
Nouseva aurinko 1971, Odotan (?)
On the rocks (&C), Hei hei (&C), Sataa saa (&C),
Jatka eteenpäin 1970, Linnunrata (&C) 1970,
Lähde pois, Ohikulkija 1970, Muistot mukaani vien 1970
Pieni tyttöni mun 1972, Kyyhkyset 1974,
Et mennä saa (?), Sano minkä vuoksi (?)
> MCS 6025 (mm. Take my heart, That is life, Rolling down)
Kari Kuuva (?) (Hei vielä yksi), Peikko mustasukkaisuuden
Kuuva ja Raittinen & The Boys Kun Kusti polkee 1969
Heikki Laurila (?) (If I thought. you'd ever change, Hide your heart away)
Lea Laven (?) (Kai joskus kohdataan, Valheen jäljet)
Rauno Lehtinen (orch?) 1971 (Ich will ihn...)
Erkki Liikanen ym. (Enne, Tervo) (1971)
(Taas päivän pilvisen eessäni nään)
Kai Lind 1972-1973 Puomi nousee 1973, Sinä iltana 1973
Kulkija 1972
Vesa-Matti Loiri 1972 > Brontosauruksen yö 1972
> Rag Paananen: "Ynjevi Lavankopoksahdus" SATLP 1008
Kotoa lähtö, Hirmunoita, Myrsky, Suklaamanner, Sinappikäärmeiden sota, Jättiläishyttynen, Luurankosaari, Naulakotkien valtakunta, Sukelluskalavene, Aarre
- Puuttuu Lokki kivellä -LP kokonaan!
1971 Lokki kivellä - LRLP 40 Eri esittäjiä
Ragni Malmsten (?) (Ennen vanhaan)
Marco I Odotan (?)
Matti ja Teppo 1970-1971-1972-1981-
(1971: Nousee päivä, laskee päivä 1972, Ystävän jos menetän 1972
Kissankultaa 1970, Kai vielä muistat minut kerran 1970,
Paljon sain paljon näin 1972 / En odottaa voi enempää 1972,
Nyt valvotaan 1971, Hei hei (1973), Kesän laulu (1972?)
Vielä mä palaan sun luo 1972-1976, Onni siellä onni täällä)
Kuka on tuo mies 1981 (?), Jos olet onnellinen 1969
Missä on nyt vika (1972?), Hypi ja pompi 1972
Meeri Aamu aamu mitä yölle teit 1972, Illan tullen 1972
Muistot mukaan vien (?)
Muksut (1970) OT LP 71 (SIBCD 6)
Sotilaan lempi, Maijojen kuoro, Yhden yön timantissa,
Elämän ja kuoleman leipä, Tositapahtumia, Illan hetki,
Protestilaulu minun mieleeni, Rannalla rakkaimman kanssa
Tuulia Myllyoja 1971 > Pekka Törmä SFLP 9516 (IS myös sovittajana)
Kerro minulle, Varhain aamulla, Rannalla hämärässä yössä,
Muistatko, Vain tyhjyys jäi, Tänään kuljin taas samalla, Sininen tie
M. A. Numminen 1967-1968
(Suutarin tyttären pihalla / Liljankukka 1968)
Minä ja vakituiseni (KALP 3)
1967: Minä ja vakituiseni 1967, Iltaisin lasten nukkuessa 1967,
Viiskulmassa on 5 kulmaa 1967 (T.P.U. Willberg & M. A. N)
Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus 1967 (LRS 1051)
Oikeus mielipiteen vapauteen 1967 (LXCD 504)
Iivana Nyhtänköljä (E. Vesala) 1971
(mm. Kootut teokset: "Vanha kulta" 1971 + TOP 55)
> Herran kanssa pellon laidassa (1971) & Taitaja Karjalan mailta
Paroni Paakkunainen (?) (Plastic maailma jne.):
Laulajan blues, Kun elämä alkaa, Ennen nyt, Plastic maailma
1968 Sirut & Paroni Paakkunainen: Neidon ylistys '68
Ritva Paakkunainen (?) (Aika jo on)
Matti "Rag" Paananen 1973-1974 (Rag's band)
Metallikirjasto (Pahuuden joki, Myrkyllinen helvetti,
Löyhkäävä välinäytös, Kovanonnen lapsi, Mustin maanosa, Metallikirjasto, Kivijumala)
> Horoskooppi
Pasi ja Pekka (?) (Tietäisipä äitimuori, Kuoleva klovni)
Se on hänen tapaistaan (?), Laulu sinulle (?), Tyttö pieni
Patrik (?) Mies lyötiin rautoihin 1972
Päivi Paunu 1967-1969-1971 ("Kaikki ihmisolennot" 1967, LRS 1051)
(Oi rakkahin (1969-?)1971, Kaikki muuttui kohdallain 1969,
Kauneimmat päivät 1971)
> Kun lauloin uudestaan 1971 / Uskon päivään kauniimpaan 1971
Etsien / Leikkipaikka (?), Lähde pois (?), Rantaan rantaan (?)
Jörgen Petersen 1972 (Puhu hiljaa rakkaudesta)
Piirpauke 1981-1983 Joropo llanero, Samsunun avleri,
Anjukka suaren neido, Birgi bühtüi, Aagul nju,
Nu äro vi redo att vandra till, Nicin bende uzun pipo yok
> Joropo llaneiro Global servisi -levyllä
> 1983: BUYUK RUH I, BUYUK RUH II; A song from Romania; Sassan Aslan
Piirpauke 1983: Emiirin tanssijatar, Two bulgarian gipsy songs,
A song from romania, Lamb's polka, Sheikh ibra fall,
Haridz segjah, Franseesi, Sjömansvals
(Sakari Kukko &) Piirpauke 1981
Song of the ostiak, Prelude & salsa, Lamb's polska, Kirkastus,
Answer friend, Factory, Cry, Doina & the circus
Pohjantahti 1986-1993
Hyyperö Huuhkana Kuihkamo 1986 Pohjantahti
Emmää tiiä 1986 Pohjantahti
Tauti kaataa 1986 Pohjantahti
Taivas ja maa 1986 Pohjantahti
Itku 1986 Pohjantahti
Haapanan uni 1986 Pohjantahti
Siskolle sulhasia 1986 Pohjantahti
Kyynel putoaa 1986 Pohjantahti
Poeka poes 1986 Pohjantahti
2000 Pohjantahti, Velho-ooppera keskisuomalaisten peliman...
(sis. Puun loitsu) RISCD 014 (vrt. JKKY:n yhtye RISCD 007)
- Haldi 1993 (Wimme Saari - Tulikulkku-CD)
Oulun Punasolu 1976 (LP - Työväen tahdissa)
Kehtolaulu, Nuorison tie, Työttömän laulu, Kysymyksiä,
Puolue on ruorissa, Pohjolan raatajain juhlalaulu,
Buchenwaldin hälytys, Elokuu 1945, Päin uutta päivää nousevaa, Viidestoista prikaati (Rumbala),
Bandiera rossa, La batea
M. Putkonen (?) (Muukalainen kapakassa)
Kari Puustjärvi (Jos saisin elää) (?)
Eero Raittinen 1970 (Mä luulen niin on aika mennä)
Tapio Rautavaara 1971-1973 (m. Tuhlatut päivät 1971 / Taikahuilu 1971)
> Jää hyvästi Sayonara 1973, Minkä vuoksi 1973
Ringa ja kaksoset 1968 > Kunhan maksat kyytisi / Pitkin poikin 1968
Frank Robson (1974) (Hullu madman / I bring you spring) [Dopplerin Ilmiö]
Raimo Roiha & orch. (1969?); Nouseva aurinko (ork), Ei kauniimpaa (ork), Daydream girl, Lähde pois (ork), Harmaat miehet (ork), Come in from the cold, Oh my darling (?)
Esa Saario (?) (Kerran kutsuit meidät työhön / Pilkkimiehet) (P 423)
Ilpo Saastamoinen 1976 (Joutsenen juju -LP): Joutsenen juju, Sinä - oksa, Olosuhteiden kaikuja, Kiljanderin polska,
Air, Ihmisten ja lintujen iltapäivä, Huuhkajan lemmikki, Saunapiian polkka
> 1988 Pielaveden-Keiteleen kansalaisopiston kuoro
& Pohjantahti: "Karhunpeijaiset" PIEKEI C 2-3
> 2000 Pohjantahti / Velho-ooppera SCMCD 01
Arja Saionmaa 1969-1977
(mm. Puhu minulle rakkaudesta 1969,
Sinun lapsesi (ei ole sinun) 1969,
Kaikkien laulu 1977, Allende 1977
Anssi Savioja (?) (Kaukana pohjoisessa / Sääli on sairautta) MY 152
= Frederik
Simon Scott (?) (Ohikulkija - JK?, Lady Barbara)
Seija Simola 1972 (Kaukainen laulu / Tiedon puu 1972)
Sirut 1969 (mm. Joutsenlampi / Antero)
Soulset 1968-1969-1970 (Ahdistus, Dish 1970,
> Saunasoul 1969, Brown and hard 1969,
She was fifty four, Merry gull, Ain't a bit of happiness,
I feel lonely, Five days later 1969
Saat kaiken muuttumaan 1969, (Ain) laulain työsi tee 1969
Inga Sulin + Candy (1970) (Columbia 5E 006-34123) On onni siinä,
Naapurin poika
Markku Suominen (Tie vain eespäin vie / Tyhjät päivät) 1971
> Mikä tilanne (Carola & M. Suominen 1972)
Titta (?) (Taas on päivä mennyt) (SD 5783)
Pekka Törmä 1971 > Tuulia Myllyoja (Tuulia & Törmä SFLP 9516)
Marian kehtolaulu, Kasvot, Pois kun lähdin, Ei kukaan ystävän,
Jos katsees oikein ymmärsin, Viivat asvaltissa
Arto Vilkko 1968-1969 Miksi leikit vain 1968, Äänen kuulla sain 1968,
Taas aamu on 1969, Sen tiesin 1969, Hailaishailai 1969
Eino Virtanen (choir) (?) (Sulle salaisuuden kertoa mä, On jossakin, Sataman valot, Vesivehmaan jenkka, Kesän vihreät lehvät, Muisto, Kielon jäähyväiset)
Ykä (?) Sävelmies (SAFLP 1007)
------------
KUOROLAULU-URA [HELSINKI]:
- Radiokuoro (> Radion sinfoniakuoro) syyskuu 1966 - toukokuu 1969
- Radiokuoro harjoitteli syksyllä 1966 kerran viikossa 2-3 tuntia kerrallaan.
Joht. Ilkka Kuusisto, joskus H. Andersen; palkallinen tehtävä
konsertteja, radio- ja TV-nauhoituksia; (viim. harjoitus 21.5.69)
mm. Bengt Johansson: Requiem,
Penderecki: Luukas-Passio,
Beethoven: IX sinfonia "Missa solemnis" (12.12.1967),
Mozart: Requiem
Bach: Metsästyskantaatti yms.
7.10.66 I Radiokuoron kuoronauhoitukseni Studio I:ssä klo 17-19.
- H:gin Yliopiston KSO:n lauluiltojen johtaja ja säestäjä 1966-67
- 1967 (?) Vartiokylän kirkkokuoro
- joht. E. Hakulinen (radiokuorolainen)
- keväällä 1967 Vanhan kirkon kuoro (Joht. Antti Koskinen)
- Lahden musiikkiopiston Jokamies-esitys Lauttasaaren kirkossa 1967? - P. Kiiski
- 1967-68 Siikajärven kurssikeskuksen lauluiltojen vetäjä
- 1968 (?)
Koiton sekakuoro (avustajana konsertissa)
- 28.1.68 ’Jokamies’-moraliteetti Lauttasaaren kirkossa (avustajana)
(Lahden mus.opisto/opettajien kuoro/Paavo Kiiski)
- 1968
Helsingin kk-opettajien kamarikuoron radionauha - joht. Räisänen
- TV- tai äänilevysovituksia Aikamiehille ja Kivikasvoille
- Lopettanut aktiivisen laulamisen muiden muusikontehtävien vuoksi. Em. vuosiluvut saattavat jossain määrin heittää, koska
luettelo on täysin muistinvarainen.
- Säestyksellisiä kuorosävellyksiä 1970-1990 luvulla
Hajanaisia kalenteritietoja levytyksistäni ym:sta (Helsinki ym. 1967-):
- 1966-67? Aarno Tenkasen yhtye (> 21.11.82 Keskisuomalainen)
(AT - basso, Ahti Kotikoski - alttosax. Pentti Kallio - dr, IS - el.g.)
- 1966-67 tilapäisesti Reijo Hirvelän, Annikki Tähden, Pentti Lasasen yhtyeet
Studiomuusikkona ja myöh. -sovittajana 1966-74 (kitara 1966-80)
- Viihdemuusikot ry:n jäseneksi 1.10.66.
22.9.67 lähtien: Ensimmäinen LP-levy, jonka säestykset tein yksin kitaralla
- Marjatta Holopainen & Tyttökvartetti:
Sävelten silta - Partiolauluja - Finlandia NEA-LP 3, 1967
(Kesäyö, Aisakellot, Kun kävelin kesäillalla jne.) (IS: ac.g.)
Marja(tta) Holopainen oli eräs radiokuorolainen.
14.12.67 Sain oman tekijäkappaleen:
- LP "M. A. Numminen in memoriam" Eteenpäin LP 202 (el.g: A3, B2-4)
puuttuu tästä Gramex-listasta, vaikka en ollutkaan levyllä ainoa kitaristi.
- kevät 1968 Tapani Kansan yhtye - (muutama keikka ennen Soulsetiä?)
Miehitys: Olli Heikkilä, p & arr., Kalevi Virtanen, tp, Hannu Euramaa, dr.,
IS, el.g., basistista en muista mitään. Häntä ei ole edes mainoskuvissa!
- kevät 1968 - 69 Soulset: E. Vesala, S. Paakkunainen, Pekka Laitinen, J. Aaltonen,
H. Virtanen, Al Sharp (Sudan) -68, H. Saksala voc. -69 & M. Koskinen (tp)
14.8. - 20.8. 68 Nuorisofestivaalit Sofia, Bulgaria; kultamitali beat-sarjassa
12.12.68 M.A. Numminen: Suutarin tytär + Liljankukka –levytys (single)
= Liljankukka / Suutarin tyttären pihalla CBS 3651 (v. 1968)
- Ringa ja kaksoset: Kunhan maksat kyytisi / Pitkin poikin
(SW 1014, Westerlund - S. Paakkunaisen studioyhtye & M. Bergström basso?)
- Sirut: Taidanpa rakastaa liikaa / Neidon ylistys '68 (1968) (?)
- Anssi Savioja: Kaukana pohjoisessa / Sääli on sairautta (1968)
- Arto Vilkko: Miksi leikit vain / Äänesi kuulla saan - Soulset -69
> EMI 2007, LC 0299
"Haapalainen teki Vilkolle kappaleen "Miksi leikit vain". Paroni Paakkunainen sovitti kappaleen ja soitti itse huilua. Taustayhtyeessä oli muitakin Soulset-yhtyeen jäseniä: rumpali Edward Vesala ja huilisti Juhani Aaltonen."
1969 Mike Koskinen (comp.):
The Dish (Soulset) Love Records LXLP 502 'Reunion'
- Päivi Paunu: Hei vain / Kaikki muuttui kohdallain + Soulset?
- Laulain työsi tee (HS&PL) / Saat kaiken muuttumaan (HS) (Kaikki on toisin)
(Harri Saksala/Pekka Laitinen voc. + Soulset) > LC 0299 EMI 2007 (2-CD)
(with "Santtu ja Tane" tp:s)
- Soulset: A: Sauna-soul (single), - B: ’Brown and hard’ - yht. sävellys
Parlophone PAR 993: > LC 0299 EMI 2007 (2-CD)
- 1968-69 Pekka Laitinen / Soulset: Ahdistus / Nyt on tie sulle avoin
Sonet T 1659
- ’1-2-3-4 Souljumppaa’ (Gross records GRLP-27) (Paronin B-puoli - IS: el.g.)
Soulset: Nykysuomalaista - Contemporary Finnish SFLP 9501 < Soulset: 5 kpl
- 1969 Lautanen Guatemalan verta - LRLP 8 Eri esittäjiä
15.12.1969 - Popmuusikot ry:n perustajajäsen & puh.joht. 1969 - 73
- (musiikkiesitelmät, koulutus, opiskelu jne.)
1970 Jukka Kuoppamäen yhtye (Candy - yht. n. 30 sovitusta)
(Mikko Kuoppamäki, dr, Olli Nyman, org, Jorma Kalenius, b, IS, elg.)
- Kuoppamäki: ’On the Rocks’ Parlophone 5E062-34096 (sovitukset)
- Kuoppamäki (EMI Parlophone 5E 054-34238) - sovituksia A 3, 6, B 1, 5
- Junaan jo oisin noussut Parlophone 5E 006-34192 (sovitus IS)
> Ks. Hei vain my only one (CD-2) Parlophone - Emi 2007 (0946 39003327)
- Gugi & Candy: Sano minkä vuoksi/Kiitos siis rakkain (sov. IS)
Parlophone 5E 006-34107
- Katri Helena / Jukka Kuoppamäki: Minä muistan mennyttä aikaa
(2-puoli sov. IS) Top Voice TOP 46 (
- Meeri: Muistot mukaan vien Odeon 5E 006-34223 (A-puoli, sov. IS)
- Marco I: Odotan (Columbia 5E 006-34225) (B-puoli, sov. IS)
- Pasi ja Pekka (es.) Jukka Kuoppamäki: Tyttö pieni, sov. IS.
Columbia 5E 006-34202 (Syksyn sävelessä 1970)
- Kisu: Väliäkös sillä sitten on / Naisen asein
(Naisen asein - onko minun sovitus - myös JK:n taustana???)
- Voi kaikki alkaa uudestaan - Tuon ajan takaisin saan PAR 997 (el.g.)
- Kiskot vievät etelään/Yli pahan päivän Parlophone PAR 989 (el.g.)
- Pentti Lasanen: Tango/Valssi PL 1-2 (el.g.???)
- Arto Vilkko: Taas aamu on / Tää onko unta vaan - Nauhoitus 17.1.1969?
- Päivi Paunu: Hei vain / Kaikki muuttui kohdallain (taustasoittajana?)
- S. Keiski/Soulset: Vieläkään / En toista kertaa -single
(= Mä heräsin / Ei vieläkään)
- ’Puuvillapellot’ (sov.) Anki & Cumulus + B-puoli: Varjot yllä sillan (el.g.?)
> Top voice: top 45 (Suosikki 5 tähteä)
- Muksut: Kotimainen elämänmuoto (Otava, OTA LP 71) (el.g.) syksy?
- Kuoppamäki & Aikamiehet: Anjusha / Kuule mua rakkain (Mirola - sov. IS)
Finlandia 45-P 410
- Kaisa Korhonen: Laulu lapsen oikeuksien julistuksesta LRS 1027 (elg.?)
- Berliini järjestyksen kourissa (Love Records LRLP-20) (el.g.) 1970-71
- Sovitus: Kuoppamäen sävellyksistä Japanin festivaaleille (~ 50-mieh.?)
- Sovitus: Katri-Helenalle Sopotiin/Rostockiin? (Ei kauniimpaa?) (~ 50-mieh.?)
(Molemmista partituurikopiot kadonneet)
- 1970: TV-teatteri: KABAREE I-II (49min + 37 min)
> Tuhannen ja yhden työn tarinat (IS:el.guit.)
24.8.70 Musiikkialan Ammattiyhdistysten Federaation perustaminen.
- 1970-1971 Love Records LRLP 32 Maailman musiikkia (P. Gronow)
- Levyn nuotinnokset IS:n tekemiä (LRS 32?)
Vuoden 1971 alusta:
12 Hgin Juhlaviikko-kokousta,
15 Säveltaidetoimikunnan kokousta,
8 pop/jazzkurssi-iltaa,
13 Maf-kokousta,
20 Popmuusikot ry:n kokousta
- so. Yht. Noin 70 musiikkialan järjestökokousta tammi-toukokuussa 1971!!!
Karelia 1971-72 (ensimmäinen suom. kansanmusiikkiin pohjautuva pop/jazzyhtye);
Vesala - Paakkunainen - IS - P. Sarmanto > Jori Auvinen, Make Lievonen
- I harjoitukset Paronilla 12.1.71?, I keikka 23.1.71 ESO:ssa
Suomi-Pop SFLP 9509 - 3/71? - sis. kolme joikusovitusta
kesä: Ruotsissa (Skansen - Konsta Jylhän tapaaminen) Suomi-Pop 2 TOP-LP 514 (loppusyksy/vuodenvaihde -71)
- sis. Väinämöisen soitto - sov. IS/PP (voc. E. Wesala)
- Herran kanssa pellon laidassa - Iivana Nyhtänköljä - lokakuu 1971
- ’Katri Helena’ Scandia TOP-LP 513 - sovituksia
- Jaakosta mä miehen saan, Rakkaus luotamme käy (säv. J. Kuoppamäki)
- Tuulia & Törmä SFLP 9516 (sov. + säest.) > CD-levy 2012
- Viisi menestyksen vuotta (Finnlevy F5; lahjanumero 618)
- Karelia: Peltoniemen Hintriikin surumarssi
- Toivekonsertti 45 (Finnlevy SFLP 9519)
- Pojat on poikia (Carola - sov. IS)
- Paroni Paakkunainen: Plastic maailma (Scandia SLP 559) (el.g.)
- Lokki kivellä: LRLP 40 - Eri esittäjiä 1971
- Ilmestyi 12.1.72 jälkeen: Markku Aro: Viimeiset lehdet (La Follia) sov. IS 12/71.
Finnlevy CBS 7960 (2-puoli) (1-puoli: Yön sävel)
- Äänitys 8.9.71 - Karelia: ’Nunnu’ (säv. S.Paakkunainen) Blue Master SPEL 301
- Ilmestyi 12.1.72 jälkeen single: (säv.) IS: Taitaja Karjalan mailta (san. Vexi Salmi) Decca SD 5759 (2) (P 1971)
- Mike Koskinen: Sunwebs (Love Records LRLP 157, ään. 12/72) (el.g.)
- Koulukonsertteja (I.Willman - E. Rosnell - IS) + Dopplerin ilmiö 1972-74)
- Talvi 1972-73 - täynnä neuvotteluja ja kokouksia
(SAK, Teuvo Aura, Op.ministeriö, Tekn. liitto, Pori Jazz, Orkesterikomitea, Työvoimaministeriö jne.)
1973 Kev. -73 Dopplerin ilmiö (S. Paakkunainen, I. Willman, E. Rosnell,
alkuvaiheessa Jomppa Lahtinen vibes,
myöh. Pekka Sarmanto b, Olli Ahvenlahti p ja Frank Robson voc.
- yksi konsertti Natsalla 14.3.73. Sitä ennen Syncopated Symphony -nimellä Dipolissa sekä Jompan kanssa keikka ainakin Natsalla)
- Ensimmäinen globaaliseen etomusiikkiin pohjautuva yhtye Suomessa:
materiaalia Suomesta, Makedoniasta, Intiasta, Azerbaidzanista, Gruusiasta.
17.4.73 'Dopplerin Ilmiö' -nimi I kerran kalenterissa.
- ’Puolinimetön’ - instr. sävellys Dopplerin ilmiölle - I sävellykseni 73-74
- ilm. 7.2. jälkeen - Matti Rag Paananen: Horoscope -LP SPEL 304
sov. Paakkunainen, Saastamoinen etc. PSO (ään. 11-12/72 Lahti, Microvox)
- 10.5.73 Arja Saionmaa / Koko yön minun poikani valvoi (LRLP 74) (el.g.)
- A. Tejada Gomez, 'Kaikkien laulu (Cancion con todos)', LRS 2031 B
suom. P. Saaritsa, sov. IS, es. Arja Saijonmaa
28.6. - 1.7.73 I käynti Lapissa Ailun kutsusta - Utsjoki - Paroni, Rusina, IS
Päiväkirja: 3.9.73 Kuluneena kesänä Utsjoella, Varangebottenissa, Rovaniemellä, Oulussa, Savonlinnassa, Porissa, Lahdessa, Itä-Berliinissä soittamassa ja nauhoittamassa, Pomarkussa kalalla, Kajaanissa pop/jazzleirillä, Keiteleellä lomailemassa, Helsingissä Zappaa kuuntelemassa ja marraskuussa mahdollisesti Kuuban keikalle... Aloitan kampanjaa valtion tuen saamiseksi viihde- ja tanssimusiikille.
- ’The Winners, Odeon 5 E 062-34854 (el.g.) (Porin jazz -säv. kilp.)
- Eero Koivistoinen Music Society: Wahoo
(YFPL 1-806) (äänitetty 12/72)
- Paakkunaisen, Backlundin ja Willmanin jazzradio-ohjelmat (el.g.)
- Jukka Kuoppamäen parhaita vol. 1 (Parlophone 5E054-34778) (el.g.)
11.11. 73 su Kuuban-matka: Lähtö Berliiniin klo 20
- Paluu Berliiniin 30.11.73 klo 02 & Hkiin 1.12.73 klo 12
- Rag Paananen: ’Merirosvokapteeni Ynjevi Lavankopoksahdus’ Satsanga SATLP 008 (ryhmäsov.) (Levytetty Lahdessa 18.-19.12.73)
1974 - Dopplerin Ilmiö + Frank Robson: single: (MAD MS1001,)
Hullu Madman – CA Frank Robson, AR Dopplerin ilmiö
I bring you spring – CA Frank Robson, AR Dopplerin ilmiö
1.10.74 työ alkoi Kajaanissa - Kajaani Big Band
25.2.75 Kitarakirja (Tammi, Helsinki) 280 s. (> 1979 4 painosta / 16000 kpl)
1976 Työväen tahdissa / Oulun punasolu (LRLP 176) (ork.sovitukset IS) 1975
IS: Työttömän laulu (san. Paula Porkola)
1976 Joutsenen juju - LRLP 177 Ilpo Saastamoinen
Joutsenen juju | Sinä oksa | Olosuhteiden kaikuja |
Kiljanderin polska | Air | Ihmisten ja lintujen iltapäivä | Huuhkajan lemmikki | Saunapiian polkka (sopimus 8.9., Julkaisu 15.9.)
22.7.76 Optatus Raatikainen KILP-3 Kans.mus.instituutti (IS: takakannen teksti)
11.10.76 Gramexin jäseneksi
- Rohkeasti toimintaan (Finnlevy SFLP 8562 - ään. -75)
Nuorisoliittolaisten laulu - sov. IS / Kulttuuritalon punatytöt
- Syksyn sävel/Erkki Liikanen: Jokkantii RCA Victor YFPB 0-636 (el.g.?)
- Solid - Ilkka Hannulan sävellyksiä (LRLP 205) (IS: el.g.) 1976 - julk. -77
1977-1978 ei levyjä
27.3.79 Aarne J. Soppela - säv. IS: Kostamushumppa -single, Fazer
3. – 10.11.80. Piirpauke: Birgi Bühtüi -levyn teko
3/81 ’Birgi Bühtüi’ Kerberos KEL 616
5.-6.6.81 Avoimen korvan festivaalit, (Open Ohr Festival), Mainz
- 6.6. Samstag klo 16 "Nie wieder Krieg!" - Jazz und Lyrik für den Frieden
- Musik: Piirpauke, Regie Volker Kühn (> LP-levy "Nie wieder Krieg!")
- syksyllä: ’Kirkastus’ Kerberos KEL 620 + Iittalan 100-v. -erikoiskannella
30.5.82 Mainz, Piirpauke-LP: Nie wieder Krieg (Open Ohr 0001)
11/82 'Kitarasäestyksen alkeet’ (Tammi) 109 s. (Lehdistötiedote 15.7.82)
1983 Piirpauke Live in Europe 2-LP Ja&Ro LC 8648
> 1984 Discophon KEL 648 (ään.7/-82 - 2/-83)
4.6.83 Piirpauken viimeinen keikka Seinäjoella
1984 Los Ustads (maailmanmusiikkia, joikua) Nylund - Nekljudow - IS
1984 Spela gitarr (Norstedts 1984 - Kitarakirjan ruotsinnos - sain omani 22.8.84)
1985 8.11. Kansat soittavat (Tammi, Helsinki 145 s.) - julkistamistilaisuus
13.9.86 ’Pohjantahti’ -LP Polydor 829 497-1
5.8.88 Karhunpeijaiset -kantaesitys (sekak.+ soitinyhtye; 3h); Pielavesi,
PieKei C-2/3 (liveäänitys: Kari Hakala)- kaksoiskasetti
Pielavesi 5.8.89, Helsinki 1989, Kaustinen 1990, Kalix/Ruotsi 24.-26.11.90)
18.3.91 Keiteleen oudompi nuottikirja, Tampereen yliopisto 1990,
- julkistamistilaisuus - 100 s. (~ 50 nuottia)
1992 Jaakko Gauriloff: Kotkan siipien alla (Pohjantahti)
GAUC 1 (kasetti) GAUCD 1 (CD-levy) äänitetty 12.-15.8. (+1.9.) 91
1993 - Tulikulkku KICD-30; Wimme Saari + Pohjantahti: ’Haltian joiku’
1995 12/95 Piirpauken kokooma live-CD ’Metamorphosis’ (Rockadillo)
kolme 1980-83 äänitettä (N:ot 4, 6, 7)
2000 - 25.8. Velhon aika SCMCD-01 (2-CD Velho-trilogian parhaimmistoa)
2001 - V:n 1992 Hanti-expedition materiaalista CD-levyjulkaisu
’’The great awakening - Music of the Eastern Khanty’ GMCD-0107
2002 05.12. Kari Kaulasen kirja ’Ajan rinki - kertomus Velho-trilogiasta’
(Santa Claus Medias Oy. 2002) ilmestyi.
- Piirpauke live in Europe 8573-87871-2 Warner Music Finland
(Discophon 1983) - 2-CD-uusintajulkaisu
12.2.03 Saamelaiskäräjien/Saamel. ammattikoulutuskeskuksen tilaaman esiselvityksen julkistaminen saamelaismusiikin koulutuksesta (52 s.)
2004 Piirpauke / Ikiliikkuja (kok.-CD) ZENCD 2095 (N:ot 6 & 7)
2004 Atena: - Yy, kaa, koo... Arjen kuvaa ja tarinoita Keski-Suomen rytmimusiikin vaiheista 1930-luvulta 1970-luvulle. Tuottaja Veksa Nyberg + työryhmä (mm. Pirkko Rahkila-Rissanen, Risto Holopainen), ss. 108-111 (täynnä vääriä tietoja)
RISCD 007 (2-CD): N:o 24 ”The Lady is a Tramp (3’01) JKKY:n yhtye 1961
4.12.2005 - On suomi meidän maamme JAOCD-01
N:o 14 ”Väinämöisen soitto” – C: Ilpo Saastamoinen, A: Trad.
2006 Mordvalaisen SYULGAM (GMCD 0512) 2-CD:n julkistaminen
02-10/2007 Neljä kuukautta Inarin Saamelaismuseosäätiölle digitointityötä:
Kola Sami Musical Tradition -kokoelma - 110 CD:tä luetteloineen
Saamelaismuseosäätiön projekti kesti neljä työkuukautta (helmi-lokakuun välisenä aikana), jonka puitteissa digitoin ja luetteloin noin 110 CD:tä Kuolan 1994-97 projektista, siis lähes kaiken. Kopiot itselle, Tromssaan ja MMK:hon.
13.-16.12.07 Sevettijärvellä Kuolan kolttien "Son vuäinn"
2-CD:n julkistaminen Sevetissä 15.12. (kirja vasta tammikuussa 2008)
11-12.1.08 Son vuäinn - Hän näkee (tekstit ja äänitys Ilpo Saastamoinen)
MMK (GMC 2007) (99 s.) - sis. kaksi CD:tä (GMCD 0716)
5/2008 - Peäiva-sävellykseni levytys CD:lle 2009 (R:niemen sotilassoittokunta)
2009 Lapin sotilassoittokunta: Revontulten maa SAMCD-38 (N:o 6 "Peäiva")
LISUKKEITA:
Thursday, October 28, 2010 8:29 PM
To: Marko Niemi
Subject: Re: Säestyskokoonpanoista
Hei! Tietenkään minulla ei ole mitään soittajalistoja noilta ajoilta. Ainoat dokumentit ovat ne singlet ja LP:t, jotka ovat jääneet muistoksi omista keikoistani, mutta ne edustavat vain osaa koko potista. Kalenterimerkinnöissä saattaisi olla jotain päiviä, mutta niiden tutkiminen on nyt liian ison työn takana. Ennen kaikkea kuulokuva musiikista saattaisi auttaa jonkin verran, joten linkkitiedot ja riittävä aika kuunteluun olisivat hyvä idea.
Laita ihmeessä kappalelista, niin ehkä se palauttaisi mieliin jotain. Tein melko paljon yhteistyötä Matti Bergströmin kanssa, joka tuohon aikaan useinkin valitsi soittajat levytyssessioihin. Olen kylläkin enemmän Nacken kuin Markun keikoilla. Markku oli vielä nuori poika silloin. Aika vähän enää Jaakko Borgin kanssa, jonka kyllä tunsin hyvin.
Carolan ja Irwinin sessiotiedot pitävät paikkansa. Muistan yhden syksyn, jolloin olin kymmenestä syksyn sävelehdokkaasta mukana muistaakseni seitsemällä kitaristina. (joskus 1970-73 välillä). Meitähän oli noina vuosina vain muutama nuotinlukutaitoinen kitaristi: Heikki Laurila, Raimo Sarkio, Taisto Wesslin ja minä, jotka työskentelivät sessioissa säännöllisesti - jopa lähes päivittäin.
Muistelo vie jonkin verran aikaa, mutta yritän tietysti auttaa parhaani mukaan, vaikkei minun tietoihini yksin voi luottaa.
Terv. Ilpo Saastamoinen
2010-11 "Marko Niemi"
Kävin uteliaisuuttani läpi Gramexin n. 70 sivua käsittävän persoonallisen osanottolistani. Siitä ilmeni, että olen ollut mukana noin 120 eri solistin taustojen tekemisessä levyille.
Palasi mieleeni, että vuonna 1953 äitini vei minut Keiteleen kirkonkylän majataloon, jossa Tapio Rautavaara kirjoitti muistovihkooni lauseen "Ain laulain työtäs tee". Mukana kiertueella oli kaksi hanuristia: Toivo Sahlström ja Olavi Ritala. Minulla on tuo muistovihko vielä tallella. (Ilpo)
Vastaus 31.7.2011:
Markku Johansson on mielestäni rehellinen sanoessaan ettei muista tuon ajan miehityksiä. Ymmärtääkseen tämän tulisi ymmärtää jotain tuon ajan ja ympäristön musiikkifilosofiasta. Studioissa ei tavoiteltu persoonallista tyyliä lainkaan, vaan päähuomio kiinnittyi lopputulokseen steriiliin äänenpuhtauteen ja rytmiseen yms. virheettömyyteen. En muista juuri yhtään tapausta, jossa päämääränä olisi ollut jonkinlainen "revittely". Kaikki tämä tuli vasta vakiintuneiden bändikokoonpanojen miehittäessä studiot. Asiasta ei ole kirjoitettu juuri lainkaan, paitsi korostettaessa, kuinka esim Beatlesit erosivat vanhan koulukunnan ihanteista. Joskus harvoin saattoi jossain olla tilaa jazzahtavalle tai myöhemmin rokahtavalle soololle. Niissäkin tapauksissa päähuomio oli soolon tyylipuhtaassa rakenteessa pikemminkin kuin persoonallisessa saundissa, joka tuli studioihin vasta Björnisten ja kumppaneiden myötä ja joka johti vähitellen free lance -muusikoiden katoamiseen studioista valmiiden kokoonpanojen kustannuksella.